Wat doen we precies?

We winden er geen doekjes om heen.We geven rechtstreeks geld aan mensen die in armoede leven. Sadaqadirect is de eerste  islamitische  non-profitorganisatie waarmee donateurs zoals jij rechtstreeks geld naar de armsten ter wereld kunt sturen. Wij geloven dat mensen die in armoede leven de waardigheid verdienen om zelf te kiezen hoe ze hun leven het beste kunnen verbeteren - contant geld maakt die keuze mogelijk.

Hoe sturen we sadaqageld naar de behoeftigen?

We versturen overschrijvingen via elektronische betalingsdiensten: bijvoorbeeld Western Union of Ria of wafacash. In elk geval verzamelen we ofwel accountinformatie van ontvangers (als ze al zijn ingeschreven) of begeleiden we ze bij het openen van accounts, waaronder mogelijk het verkrijgen van de juiste identificatiedocumenten. Wanneer we elektronisch geld overmaken naar de rekening van de ontvanger, ontvangen ze een sms of een whatsapp bericht waarin staat dat ze zijn betaald. Ontvangers kunnen hun mobiele geld vervolgens overal in het netwerk van mobiele betalingsagenten van de betalingsprovider inwisselen voor fysiek geld. Agenten zijn vaak lokale winkeliers, maar kunnen ook benzinestations, supermarkten, koeriersbedrijven, cybercafés en zelfs banken zijn. 

Hoe beslissen we aan wie wij de sadaqa gaan geven?

We streven ernaar om de meest behoeftige en  armste mensen te vinden   met behulp van criteria die eenvoudig, eerlijk en kosteneffectief zijn. Momenteel is het onze standaard om extreem arme dorpen te vinden en met behulp van gegevens uit nationale enquêtes en vervolgens alle huishoudens in het dorp in te schrijven. De belangrijkste doelgroepen zijn zieke mensen, gehandicapten, weduwen en wezen. We doen een  uitgebreid audit, waarbij we gebruik maken van meerdere  controles om ervoor te zorgen dat ontvangers in aanmerking komen en dat er geen smeergeld is betaald om op de lijst te komen. Deze controles omvatten persoonlijke bezoeken door verschillende personeelsleden, persoonlijke audits,  gegevensaudits op afstand en ook bellen  we  met elke ontvanger.